Leonidas

 

Storočie čerstvosti, veľkorysosti a tradície.  Leonidas je dnes celosvetovo známym výrobcom čokolády, predávajúcim viac ako 100 rôznych druhov belgickej čokolády vo viac ako 1400 obchodoch po celom svete.  Napriek tomu pôvodná myšlienka, ktorá inšpirovala výrobcu pred takmer sto rokmi, je stále aktuálna.

Čerstvosť  

Leonidas zaručuje čerstvú a kvalitnú čokoládu. Pralinky sa vyrábajú vždy podľa tradičnej receptúry s použitím tých najkvalitnejších prísad a ingrediencií: 100% kakaové maslo na polevu, prírodné prísady ako čerstvé maslo, čerstvá smotana. A také lahôdky ako oriešky z Turecka, Morello čerešne z Périgordu, mandle z Talianska a orechy z Grenobly. Skrátka tie nejlepšie prísady, ktoré svet môže ponúknuť. Tiež používame najmodernejšiu technológiu, ktorá naviac zaručuje čerstvosť, kvalitu, a bezpečnosť. Leonidas zaviedol rizikovú analýzu a systém kontroly kritických miest.

1910

V roku 1910 Leonidas Kestekides, cukrár v US, cestuje prvý krát do Belgicka, ukázať svoje cukrárenské výrobky a okamžite získava veľký úspech vďaka kvalite svojich výrobkov.

Tento mladý Grék, ktorý pracuje ako cukrár začiatkom 20. storočia v US navštívi v roku 1910 Svetovú výstavu v Bruseli a v roku 1913 Svetovoú výstavu v Gente ako člen gréckej delegácie prichádzajúcej zo Spojených štátov.
Získava bronzovú a potom zlatú medailu za svoje cukrovinky z čokolády a cukrárske výrobky.
Po získaní vysokého profesionálneho ocenenia a potom, čo sa zamiluje do krásnej mladej dievčiny z Bruselu (ktorú si neskôr vezme za manželku), sa Leonidas rozhodne natrvalo usadiť v Belgicku.
Otvára si čajovne v Bruseli, Gente a Blakenbergu.

Leonidas Kestekides

Leonidas Kestekides odišiel z Konstantipolisu začiatkom 20.storočia, žil nejaký čas v Grécku a potom odišiel do Talianska, kde se stal obchodníkom s vínom. Život nemal ľahký a tak sa rozhodol odísť a žiť v New Yorku, kde pracoval ako cukrár. V roku 1910 Leonidas cestuje do Bruselu na výstavu, kde predstaví svoje cukrárske výrobky. Vráti sa do Bruselu v roku 1913 a zostáva – natrvalo. Dôvodom tohoto rozhodnutia bola láska ku krásnej, mladej dievčine z Bruselu a jeho následné manželstvo. Otvoril si tu svoj prvý obchod. Jeho recept bol veľmi úspešný a jeho úspech sa rozletel po celom svete.

Svetová výstava v Bruseli 

Bronz 


Bronzovú medailu – diplom získal v roku 1910 na Svetovej výstave v Bruseli

Zlato  


Zlatú medailu - diplom získal v roku 1913 na Svetovej výstave v Gente 1935 

 

1935

1935: Vo svojom „ laboratóriu“ na Marché Aux Grains, Basile Kestekides, ktorý nasledoval zakladateľa, vytvoril celý nový sortiment čokolád (praliniek) vrátane dobre známych Leonidasových “Manon“.


V roku 1935, zakladateľov synovec, Basile Kestekides, preberá žezlo a príjme ako logo firmy podobizeň kráľa Sparty, Leonidasa, na počesť svojho strýka. 
Tento cukrársky majster predáva svoje čerstvo vyrobené čokolády cez otvorené okno svojho obchodu na Boulevard Anspach, pričom výrobky vystavil v okne, kde ich okoloidúci môžu vidieť. Tento na prvý pohľad nezvyčajný obchod – vchod bol cez okno, sa tešil veľkej obľube verejnosti, čo viedlo k nasledovnému otváraniu obchodov v štýle Leonidas po celom Belgicku. Tento revolučný spôsob predaja, ktorý sa stal známy ako „guillotine- okno“ (otvorené okno) obchod, znamenal okamžitý úspech. Od tej doby sa Leonidasove čokolády (pralinky) tešia veľkej obľube, ktorá stále vzrastá.
Snom zakladateľa, zachovávaného jeho nástupcom, bolo umožniť, aby belgické čokolády (pralinky) boli dostupné pre každého bez toho, že by sa znížila ich kvalita. 
Leonidasove pralinky Manon presne ukazujú vôľu byť demokratický: Revolučnou myšlienkou bolo vymeniť tradičnú polevu z fondánového cukru za bielu čokoládu a vlašské orechy za grilované lieskové oriešky. Veľmi skoro sa stali Leonidasove pralinky Manon s bielou čokoládou a grilovanými lieskovými orieškami hlavnou atrakciou Leonidasovho sortimentu.

Basile Kestekides 

Basile Kestekides, synovec Leonidasa Kestekidesa, ponúka primátorovi mesta Bruselu a jeho manželke ako darček krabičku Leonidasových čokolád (rok 1960).

Rodinný podnik 

Leonidas je v prvom rade a predovšetkým rodinným podnikom. Členovia rodiny nasledovali jeden druhého vo vedení podniku a pokračujú tak do dnešnej doby. Basile Kestekides prevzal kormidlo po svojom strýkovi Leonidasovi, zakladateľovi podniku a viedol firmu od roku 1935 do roku 1970. V roku 1970 vstúpili do vedenia ďalší členovia rodiny a Yanni Kesdekoglu viedol podnik do roku 1985. V roku 1985 prevzala vedenie jeho dcéra, Maria Kesdekoglu, a v roku 1992 sa k nej pridal jej bratranec, Vassiliki Kestekidou, ktorý sa stal prezidentom Dozornej rady v roku 2003.

 

1970

V roku 1970 sa Leonidas stal spoločnosťou s ručením obmedzeným. Tá malá cukrárnička prešla veľký kus cesty!
. Alexandros Kestekidis prišiel do Belgicka v roku 1940 a spolu s Basilom pracoval na vývoji nových chutí, používajúc praliné a čokoládu.

Alexandros Kestekidis pokračoval s pracou v podniku a zaujímal sa o vývoj chutí praliniek až do skončenia svojho predsedníctva v roku 1998. 
Tento rodinný podnik zlepšuje a vytvára svoje receptúry pre klientelu, ktorá už dávno prekročila hranice Belgicka. 
V roku 1983 a 1993 Leonidas otvára dve nové výrobne, aby uspokojil svojich verných zákazníkov, ktorých počet sa stále zvyšuje. V roku 2000 Leonidas kupuje spoločnosť, ktorá vyrába na Slovensku produkt „Deva“.

 

21. STOROČIE

Na začiatku 21. storočia, sa čokolády Leonidas predávajú v 40. rôznych krajinách sveta v sieti 1 400 obchodov.  A dobrodružstvo pokračuje … 

Dnes, meno Leonidas predstavuje stopercentú belgickú čokoládu. Jednoznačne pre Belgičanov, ale tiež pre všetkých znalcov a gurmánov celého sveta, ktorí si pochutnávajú na čokoládach (pralinkách) Leonidas na piatich svetadieloch. 
Čokolády Leonidas sa prodávajú v 1400 obchodoch, od Paríža po Rím, od Sydney po Tokio, od Bruselu po New York... 
Čokolády Leonidas sa skutočne predávajú všade; nech cestujete do ktorejkoľvek krajiny, nech sa ocitnete v ktoromkoľvek meste, vždy objavíte obchod s emblémom Leonidas. O čokoládach Leonidas sa písalo v popredných svetových novinách a časopisoch.  

 

Leonidas ľahko víťazí pred všetkými! 

Na otázku „ Aká je vaša obľúbená čokoláda?“ väčšina zákazníkov odpovedala: Leonidas, bezpochyby jednotka medzi belgickými čokoládami. Toto bol výsledok dobre známej „Súťaže o Národnú značku 2004“ , ktorú organizovala reklamná agentúra LVD a jej partneri. Princíp súťaže bol veľmi jednoduchý: bol vytvorený zoznam hlavných značiek z každého sektoru, od automobilov po prací prášok. Porota spotrebiteľov (25, 252 opýtaných) mala za úlohu určiť prednosti a nedostatky výrobkov a zvoliť najlepšiu značku z každej kategórie. V kategórii „Čokoláda“ bol iba jediný víťaz: čokolády Leonidas. 51.7% všetkých spotrebiteľov považuje Leonidas za najobľúbenejšiu čokoládu v Belgicku. Súťaž o Národnú značku sa koná každý rok, cez Internet a priťahuje stále mladší okruh spotrebiteľov, ktorí milujú čokolády Leonidas presne tak ako ich rodičia. V prvej „Súťaži o Národnú značku“ ktorá sa konala v roku 2003, v kategórii „Čokoláda“ čokolády Leonidas ľahko zvíťazili pred všetkými.